De lekkerste wintersportgerechten die je niet mag missen!

Tijdens een hele dag skiën of boarden krijg je natuurlijke reuze honger. Maar wat voor eten moet je beslist gegeten hebben tijdens je wintersportvakantie? Wij zetten ze voor jou op een rijtje!
Oostenrijk
De Wienerschnitzel
Wellicht wat onnodig om deze toe te lichten, want dit is bij uitstek het meest bekende wintersportgerecht. Deze schnitzel is groot, heeft een knapperig korstje en wordt altijd geserveerd met een flinke portie friet. Wist je dat een soortgelijke schnitzel ook in Italië verkrijgbaar is? Hier heet het cotoletta alla milanese.

Tip! Wist je dat je in het Zillertal Arena in Oostenrijk overheerlijke XXL schnitzels kunt eten van een wel een meter lang? Het familie restaurant Rosi's Schnitzelhütte ligt direct langs afdaling nummer 18. De gastvrije gastheren lopen hier rond met dienbladen vol schnitzels en roepen ‘’Wiener’’ of ‘’Jager’’, waarna ze de maaltijd aan de juiste eigenaar serveren. Alleen de show is al de moeite waard om een keer mee te maken en ook op het terras heb je een schitterend uitzicht over het Zillertal. Ben je niet zo’n vleeseter? Dan heb je ook de mogelijkheid tot andere gerechten.



Kaiserschmarrn
Een populair gerecht op de Oostenrijkse piste. Nederlanders zullen het omschrijven als een in stukken gesneden pannenkoek met een luchtig karakter. Traditioneel wordt deze geserveerd met pruimencompote (of jam) en poedersuiker. Vergis je niet wanneer je dit besteld hebt: het lijkt misschien wat weinig, maar het vult gigantisch!

Frankrijk
Tartiflette
Wat in Oostenrijk de Wienerschnitzel is, is in Frankrijk de Tartiflette: onmisbaar voor wintersporters. Dit ovengerecht bestaat uit gegratineerde aardappels met ui, spek en Reblochon-kaas. Doordat dit gerecht redelijk zwaar is, is het aan te raden dit ná het skiën te eten.



Raclette
De garantie voor een gezellige avond is met z’n allen Racletten. Hierbij wordt de Raclette-kaas doormidden gesneden. Vervolgens wordt deze eenzijdig verwarmd (dit gebeurt aan tafel). Nadat de kaas zacht is geworden, kan deze van het grote stuk geschraapt worden. En dan is het tijd om te eten! De gesmolten kaas wordt gegeten met aardappels in schil, augurkjes, uitjes en diverse soorten vleeswaren. Een lekker wit wijntje mag hier zeker niet bij ontbreken!

Zwitserland
Rösti
De Zwitsers spreken dit gerecht uit als “reusjti”. Maar wat is het eigenlijk? Het gerecht bestaat uit geraspte aardappelen die met bijvoorbeeld spek, ui, kaas of appel worden gemengd en vervolgens in een koekvorm worden gebakken. Meestal wordt het gegeten als bijgerecht naast vlees en groente.

Kaasfondue
Alweer een gerecht met kaas? Ja, want daar houden wintersporters van. Voor diëten is dan ook geen ruimte tijdens de skivakantie. Maar ach, je skiet alles er toch weer af! De fondue wordt geserveerd in een keramische pan en bestaat uit minstens drie verschillende soorten kaas vermengd met een flinke scheut witte wijn. Laat het dippen maar beginnen!

Italië
Spaghetti Bolognese
Misschien een beetje standaard, maar absoluut onmisbaar tijdens de wintersport. Dit gerecht is in alle wintersportlanden verkrijgbaar, maar in Italië natuurlijk het allerlekkerst. Mooie bijkomstigheid is dat dit gerecht meestal relatief goedkoop is vergeleken met de rest van het menu.

Pizza
Een ander typisch Italiaans gerecht dat niet weg is te denken uit een skivakantie is de pizza. Als je een pizza wil met echte Italiaanse ingrediënten, kies dan bijvoorbeeld iets met mozzarella, Grana Padano (ook wel: parmezaanse kaas) of parmaham. Verder zijn de Italianen dol op aubergine en champignons. Buon Appetito!

Toch blijft een flinke portie friet toch ook altijd wel heel erg lekker.
Wat is jouw lievelings wintersportgerecht?
Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.