-

Dit moet je weten voor jouw eerste wintersport

Voor de allereerste keer op wintersport is superleuk, maar ook superspannend. Waar begin je? Wat moet je weten en regelen voordat je weggaat? Wat zijn skipassen, skiliften en welke soorten pistes zijn er? Wij beantwoorden jouw vragen. Lees snel verder!

Welke accommodatie kies ik?

Er zijn chalets, appartementen, hotels en pensions. De keuze voor een accommodatie hangt af van het budget, aantal personen waarmee je reist, de voorkeuren van de medereizigers en meer. In deze blog lees je meer over het kiezen van een accommodatie.

Wat zijn skiliften?

Skiliften zijn liften die wintersporters naar boven brengen op de piste. Er zijn veel varianten van skiliften. We plaatsen deze varianten in drie categorieën: sleepliften, stoeltjesliften en gondel- en kabelbanen.  De categorieën bestaan ook weer uit verschillende varianten. De categorieën worden hieronder kort uitgelegd. 

Sleepliften

Een sleeplift bestaat uit een grote kabel van staal stangen aanhangen met onderaan een plat, rond zitje. De kabel wordt door de motor in beweging gebracht. Je klemt de stang tussen je benen met het ronde zitje achter je billen om omhoog te komen. Het is niet de bedoeling om echt te gaan zitten. Met je ski's onder je voeten en je skistokken in de hand, word je in een staande positie omhoog gesleept.

Stoeltjesliften

Een stoeltjeslift, ook wel zetellift genoemd, is een skilift die aan een grote, draaiende kabel vastzit waar banken met meerdere zitplaatsen aanhangen. Met 2, 3, 4 of soms zelfs 8 personen kun je tegelijk gaan zitten. Voordat je de lift inkan, moet je wachten achter een poortje. Zodra die opengaat, schuifel je met je ski's naar voren. De stoeltjeslift komt van achter en je moet op het juiste moment gaan zitten. Denk aan de attractie Droomvlucht in de Efteling. Hetzelfde concept maar dan in de lucht!

Gondel- en kabelbanen

Gondels zijn cabines in de vorm van een soort van groot ei, waar je met ongeveer 6-8 personen in past. Je kunt lekker zitten en door de ramen naar buiten kijken. Aan de buitenkant van de gondel zijn meestal inschuifvakken voor je ski's. Die hangen dus aan de buitenkant als je omhoog gaat! Groot voordeel van een gondel: je hebt geen last van de wind, want je zit volledig binnen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.Gondellift

Gondel

Wat zijn skipassen?

Een skipas is een ticket voor de skiliften. Skipassen worden ook wel liftpassen genoemd. Deze skiliften geven je toegang tot het wintersportgebied. Je kan het zien als een OV-kaart. Het is een verplicht vervoersbewijs dat de grootte heeft van een pinpas. In sommige gebieden is de skipas zelfs digitaal. Superhandig, dan raak je hem ook niet kwijt. Je kan de skipas direct aanschaffen bij het boeken van je wintersport, online op de website van een skigebied of op locatie bij het dalstation van de skilift. Bij onze accommodaties zijn de skipassen vaak inbegrepen.

Hoe gebruik je een skipas? Je gaat naar de skilift. Je ziet elektrische poortjes ervoor staan. Voordat je de lift instapt, haal je de skipas langs zo’n poortje en dan loop je erdoorheen. Zo simpel is dat! Het is verboden om een skipas uit te lenen. Doe je dit wel, dan loop je risico op een hoge boete. Je hebt misschien al gegoogeld en de prijzen van de skipassen bekeken. Het valt op dat een skipas erg duur kan zijn. Dat komt, omdat ze een heleboel uitgaves moeten bekostigen zoals het skiliftpersoneel en het onderhoud aan de lift (groot onderhoud van een skilift kost snel meer dan 200.000 euro). Wil je de skipas wat goedkoper aanschaffen, dan boek je het beste een accommodatie inclusief skipas of koop je skipas vooraf online.

Welke soorten pistes zijn er?

Er zijn vier kleuren die de moeilijkheidsgraad van een piste weergeven. Groen en blauw zijn voor beginners. De groene is het makkelijkst. Daarna komt blauw. De blauwe zijn voor beginners maar wel uitdagender. Rode pistes zijn voor ervaren skiërs. Deze pistes hebben steile hellingen. De laatste kleur is zwart. De zwarte piste is de moeilijkste van allemaal. Deze pistes zijn voor de avontuurlijke, ervaren skiërs. Boek je een accommodatie, kijk dan welke pistes er zijn. Als beginner wil je niet op de rode piste staan.

Wat zijn pisteregels?

Pisteregels zijn net verkeersregels. De regels moeten zorgen voor rust, veiligheid en duidelijkheid. Het is verplicht om je hieraan te houden. De pisteregels zijn gemaakt door de FIS, Féderération Internationale de Ski. De FIS, ook wel het internationale skiverbond genoemd, is in 1924 opgericht. De FIS heeft 10 regels opgezet die wereldwijd als wetten voor het gedrag op de piste worden gezien. De regels zijn:

  • Respecteer anderen
  • Houd controle over de snelheid en de ski’s of het snowboard
  • Breng andere wintersporters niet in gevaar met jouw gekozen route
  • Inhalen van andere wintersporters mag, als je maar genoeg ruimte maakt
  • Kijk omhoog en omlaag op een gemarkeerde piste als je de piste weer verlaat
  • Voorkom dat je midden op de piste stopt of stilstaat
  • Bij te voet klimmen of afdalen van de piste moet aan de zijkant van de piste worden gelopen
  • Respecteer borden en markeringen
  • Het is verplicht om hulp te verlenen aan andere skiërs en snowboarders in geval van ongeluk. Iedere wintersporter en getuige is verplicht, ongeacht verantwoordelijkheid, zijn of haar persoonsgegevens uit te wisselen na een ongeluk

Wat is een pistekaart?

Een pistekaart is een kaart die alle pistes in een bepaald skigebied weergeeft. De pistes zijn ingedeeld in kleuren om de moeilijkheidsgraad aan te geven. Heel handig om zo’n kaart mee te nemen als je de piste opgaat. Dan weet je precies welke pistes voor jou geschikt zijn en welke route je het beste kunt nemen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.Pistekaart

Pistekaart

Wat heb je bij je op de pistes?

Er zijn geen regels of richtlijnen met benodigdheden. Het makkelijkst is om een rugzakje mee te nemen. Wij raden deze items aan om mee te nemen:

  • Telefoon
  • Powerbank
  • Skipas
  • Pistekaart
  • Portemonnee
  • Zonnebrandcrème
  • Skihelm
  • Handschoenen
  • Skibril
  • Eten en drinken
  • Lippenbalsem

Waar let je op bij het boeken van skilessen?

Zoals je weet, valt er veel te regelen wanneer je op wintersport gaat. Skilessen kan je van te voren al boeken, zodat je hier geen rekening mee hoeft te houden op de dag van jouw aankomst. Bij het boeken van een skiles moet je hier op letten:

  • Groepsles of privé? (4 uur les per dag ongeveer)
  • Aantal dagen les (1 dag of 5 bijvoorbeeld)
  • Kosten (groepslessen zijn goedkoper dan privélessen)
  • Locatie van de skischool (je wilt niet lang onderweg zijn vanuit de accommodatie)
  • Taal waarin de lessen worden gegeven
  • Skimateriaal (je kunt dit ook alvast regelen als je je wintersport boekt)

Hoe moet ik mijzelf verzekeren als ik ga wintersporten?

Mensen denken dat ze prima verzekerd zijn als ze op reis gaan. Totdat hun spullen worden gestolen of ze in een ongeluk terechtkomen. Dan zien ze de hoge kosten die erbij komen. Kijk in Nederland naar de voorwaarden van jouw reisverzekering. Dikke kans dat jouw dure winterspullen niet vergoed worden bij diefstal. Sluit daarom een aanvullende wintersportverzekering af. Dit vergoed de ski-uitrusting, niet gebruikte dagen van de gehuurde ski-uitrusting, niet gebruikte dagen van de skipas, niet gevolgde skilessen en de kosten voor de hulpverlening. Ziekenhuiskosten kunnen in het buitenland veel hoger liggen dan in Nederland. Je kan voor de zekerheid ook de Europese zorgpas aanvragen. Door deze pas te laten zien, ziet de zorgverlener dat je verzekerd bent voor medische zorg. Met deze pas heb je recht op noodzakelijke medische zorg in het buitenland en zorgkosten worden dan voorgeschoten.

En dan nog een tip: denk ook aan je annuleringsverzekering. Het komt helaas geregeld voor dat een geboekte wintersport om wat voor reden dan ook niet door kan gaan. Met een annuleringsverzekering voorkom je dat je alsnog hoge kosten hebt, terwijl je misschien wel hele andere zaken aan je hoofd hebt, want en wintersport zeg je natuurlijk niet zomaar af.

Wat pak je in voor de wintersportvakantie?

De gouden regel voor inpakken luidt: werk met laagjes! Buiten is het erg koud, maar als je lekker aan het skiën bent in de zon, kan je het snel warm krijgen. Niks is zo vervelend als het warm krijgen en geen mogelijkheid hebben om iets uit te doen. De eerste laag kleding die je gaat dragen is thermo-ondergoed. De tweede laag is een dunne skipully of een donsjasje. Een skipully is een vest speciaal ontwikkeld voor de wintersport. De buitenste laag is een waterdichte en/of windbestendige winterjas met een skibroek of snowboardbroek. Neem ook een warme pyjama mee, dikke sokken en gewone kleding, zodat je ook dorpjes kan ontdekken of uit eten kan gaan. Wil je uitgaan? Pak een leuke party outfit in.

Naast kleding heb je een passende skihelm en skibril nodig. Sjaals, handschoenen, mutsen en skisokken zijn ook noodzakelijk. Snowboarders kunnen ervoor kiezen om rug-en kniebescherming mee te nemen. Skiërs en snowboarders hebben ski’s en snowboards nodig. Deze materialen zijn vaak beschikbaar op locatie om te huren. En verder: zonnebrandcrème, een zonnebril, lippenbalsem, powerbank, toiletspullen... ach, anders download je gewoon even onze paklijst. Wel zo makkelijk!

Vind een accommodatie voor je eerste wintersport

Als je voor het eerst op wintersport gaat, kan dat best overweldigend zijn met alle keuzes die je moet maken. Maar, wees gerust: het gaat echt heel erg leuk worden. Heb je eenmaal op de piste gestaan, dan wil je elk jaar opnieuw! Weet ook dat we jou heel goed kunnen helpen bij het maken van alle keuzes. Bel met een van onze vriendelijke en geduldige reisadviseurs voor support als je het nodig hebt! En wil je alvast op zoek naar een accommodatie? Klik hier voor ons aanbod.

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.