-

Wat is de beste tijd voor een wintersport in Oostenrijk?

Wat is de beste tijd voor een wintersport in Oostenrijk... daar vraag je nogal wat. Want wat is voor jou goed? Welke voorwaarden stel je aan je wintersport? Een aantal veelvoorkomende situaties hebben we hieronder voor je op een rij gezet. Zo weet jij - op basis van jouw wensen - direct welke tijd het beste is om te gaan skiën in Oostenrijk.

Laten we bij het begin beginnen. Om te achterhalen welke periode voor jou het beste is om op wintersport te gaan naar Oostenrijk, moet je jezelf een paar vragen stellen. Een van de belangrijkste is: ben je gebonden aan de schoolvakanties? Zo ja, welke vakantie is dan het meest geschikt om met de kinderen te gaan skiën? Dat lees je hieronder.

Heb jij het geluk om buiten de schoolvakanties te gaan? Dan wil je misschien wel weten welke weken rustiger zijn dan andere? En in welke periode heb je de beste kans op (veel) sneeuw? Om je vast op weg te helpen, hieronder een aantal tips.

In welke schoolvakantie kun je het beste je wintersport boeken?

Bij iedere wintersporter is welbekend dat het in de kerst- en voorjaarsvakantie een drukte van jewelste is op de pistes. Families met schoolgaande kinderen zijn nu eenmaal aan de vakanties gebonden en als je de wintersport niet kan missen, dan moet je wel in een van de vrije schoolweken. Het gros van de families kiest dan voor een wintersport in de kerst- of voorjaarsvakantie en - waarschijnlijk vanwege de sneeuwONzekerheid - laten we het lange paasweekend (of de gehele paasvakantie in België) en de meivakantie vaak links liggen.

Well, we've got news for you: vorig jaar viel er aan het eind van het seizoen een gigantische hoeveelheid sneeuw en was de meivakantie bij uitstek een fantastische week om met de kinderen te gaan skiën. Vlak de vakanties aan het eind van het seizoen dus zeker niet zomaar uit, maar hou je opties open. Eventueel kun je er zelfs een last-minute boeking van maken, want in deze periodes zijn er vaak meer dan voldoende accommodaties beschikbaar. En dan nog een gratis tip: hoewel de kerstvakantie sowieso druk en ook prijzig is, is de eerste week van de kerstvakantie in alle opzichten beter te doen dan de tweede week van de kerstvakantie. Doe ermee wat je wilt!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.Skivakantie kinderen Oostenrijk

Wat zijn de rustigste weken in Oostenrijk in 2024/2025?

Over het algemeen zijn er elk jaar een aantal weken die we kunnen bestempelen als rustige wintersportweken in Oostenrijk. Voor wie een hekel heeft aan lange rijen bij de lift en file bij de uitgifte van currywurst of kaiserschmarrn. De weken die qua boekingen minder hard lopen (en wij kunnen het weten) zijn jaarlijks de tweede week van januari (direct na de kerstvakantie) tot aan begin februari (relatief rustig t.o.v. de rest van de maand). Ook de laatste weken van maart en het staartje van het seizoen in april zijn minder druk. Voor rustzoekers, zijn dit dus de beste weken voor een wintersport in Oostenrijk, maar pas op: in de nazomer van de winter (knipoog! - we bedoelen natuurlijk eind maart en april) kan het voorkomen dat de sneeuw zijn beste tijd heeft gehad. Vind jij een goede laag poeder belangrijker dan een rij bij de lift? Lees vooral even de onderstaande uiteenzetting over sneeuwval in Oostenrijk.

Wanneer valt er gemiddeld het meeste sneeuw in Oostenrijk?

Steeds meer wintersporters zijn op zoek naar hogergelegen skigebieden waar de kans op sneeuwval groot is. Seizoen '22/'23 was qua sneeuwval niet het beste jaar. We kennen allemaal de beelden uit het nieuws, waar dalafdalingen door groene alpenweides doorslingerden of nog erger; helemaal gesloten waren. Toch was het niet enkel kommer en kwel. Er kon ondanks de sneeuwkwaliteit zeker goed geskied worden en het is alsnog een fantastisch seizoen geweest. 

Kijkend naar de sneeuwhistorie over de afgelopen jaren, zien we ook een mooie hoeveelheid sneeuw gedurende alle winterseizoenen met elk jaar een piek in sneeuwhoogtes eind januari en in februari. Het valt op dat er eigenlijk ieder seizoen een flinke sneeuwdump is geweest in februari. Als je veel sneeuw wilt tijdens je wintersport, dan is februari de beste tijd om naar Oostenrijk af te reizen.

Wat is voor jou de beste tijd voor een wintersport in Oostenrijk?

Als het goed is heb je daar nu een beter idee van. Dan rest je alleen nog het vinden van de perfecte accommodatie. Bekijk vast het aanbod in een van de mooie Oostenrijkse skigebieden. Of misschien nog beter en sneller: geef ons even een belletje of stuur ons een mail met je wensen. Onze reisadviseurs zitten erop. Die weten precies wat voor jou een mooi chalet of appartement is. We helpen je graag op weg. Tot snel?

Skiers Oostenrijk