-

Duurzame skigebieden en dorpen in Frankrijk

Hoe je het ook wendt of keert: elke vakantie, en dus ook wintersport, leidt tot extra uitstoot van broeikasgassen – met opwarming van de aarde als resultaat. De gevolgen van die opwarming beginnen zichtbaar te worden. Duurzaamheid is niet voor niks een hot topic. Willen we de wereld doorgeven aan toekomstige generaties, dan kan onze eigen impact niet meer genegeerd worden.

Dit besef sijpelt ook door in de wintersportbranche. Veel skiresorts kijken kritisch naar de eigen middelen die ingezet worden tijdens een wintersportseizoen. Zij zetten met allerlei duurzame initiatieven in op een groene transitie. Ook in de Franse Alpen wordt al veel gedaan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Groene initiatieven in de Franse Alpen

Het vervoer naar, en het beheer van skigebieden vereist veel energie. Dat leidt tot een hoge uitstoot van broeikasgassen. Om te voorzien in die enorme energiebehoefte, wordt meer en meer gebruik gemaakt van zonnepanelen en windturbines. Bijvoorbeeld om skiliften te laten draaien. Daarbij zetten veel skigebieden ook in op elektrisch vervoer, waarmee wintersporters zich binnen de regio kunnen verplaatsen.

Wat we ook veel zien; afvalmanagement. Tijdens een winterseizoen worden enorme hoeveelheden afval geproduceerd. Het recyclen en composteren van afval neemt inmiddels een steeds grotere plaats in. Ook het promoten van kraanwater zien we terug. Zo zijn in Paradiski Les Arcs waterfonteinen geïnstalleerd om het gebruik van water uit plastic flessen terug te dringen.

Franse skigebieden die de duurzame transitie al hebben ingezet, worden in Frankrijk beloond met een speciaal label: Flocon Vert.

Flocon Vert: duurzaamheidslabel voor Franse skigebieden

Flocon Vert (in het Nederlands: ‘Groene Sneeuwvlok’) is een duurzaamheidslabel dat wordt toegekend aan skigebieden met een geavanceerd, duurzaam ontwikkelingsbeleid. Skigebieden die goed bezig zijn dus! Het label is in het leven geroepen door een groep jonge ondernemers die zich hebben verenigd onder de naam Mountain Riders. Een groep die zich inzet voor educatie rondom de ecologische transitie in de bergen. Een van de speerpunten is het vergroten van het bewustzijn van vakantiegangers. Met het Flocon Vert-label worden duurzame skigebieden gepromoot en weet je als wintersporter in welke skigebieden je moet zijn, als je zelf ook een steentje bij wil dragen.

Duurzame Franse skigebieden en dorpen

Onderstaande skigebieden zijn al gestart met een groene transitie. Door de diverse initiatieven in deze skigebieden, hebben zij het Flocon Vert-label ontvangen (1, 2 of 3 vlokken).

Châtel **

Châtel ontving maar liefst 2 Flocons Vert-vlokken waarmee zij aan 20 criteria voldoen t.a.v. verantwoord, toekomstgericht ontwikkelen. Een van de manieren waarop zij dit doen, is acties te ondernemen om afval te verminderen onder het mom ‘het beste afval is dat wat niet geproduceerd wordt’. In het skigebied zie je dan ook veel sorteerbakken om afval te recyclen. Een ander mooi initiatief is de stoeltjeslift tussen Super Chatel en Linga/Prés la Joux. Vorig jaar hebben in 3 maanden tijd ruim 300.000 skiërs gebruik gemaakt van deze route. Hierdoor is de stroom aan auto’s in het centrum aanzienlijk vermindert.

Vind een accommodatie in Châtel

Paradiski Les Arcs **

Ook Paradiski Les Arcs is met 2 Flocon Vert-vlokken een mooie keuze voor je volgende wintersport. Het dorp heeft van al zijn activiteiten een koolstofrapport opgemaakt. Daaruit blijkt, niet geheel verrassend, dat transport een van de grootste bronnen van vervuiling is. Om die reden is het dorp grotendeels uitgerust met elektrische voertuigen voor het verplaatsen van wintersporters, inwoners en personeel. Een ander opvallend initiatief is de campagne om kraanwater te drinken. In de regio worden jaarlijks ruim 1.000.000 plastic flessen gebruikt en die leggen gemiddeld 300 km af. De impact van flessenwater op het milieu is 450 keer groter dan dat van leidingwater. Om die reden wordt het drinken van kraanwater gestimuleerd met waterfonteinen in het gebied. Water van hele goede kwaliteit dat uit de directe omgeving van Les Arcs komt.

Vind een accommodatie in Les Arcs

Vallée de Chamonix Mont-Blanc**

Nog een mooie: Vallée de Chamonix Mont Blanc, met 2 Flocon Vert-vlokken. De regio zet zich al jaren in voor de energietransitie en de strijd tegen de opwarming van de aarde. Zo gebruiken ze onder andere gespecialiseerde software om het precieze energieverbruik in kaart te brengen. Vervolgens worden stappen ondernomen om, daar waar nodig, heel specifiek energieverbruik te verminderen.

Vind een accommodatie in Vallée de Chamonix

Andere duurzame skidorpen met het Flocon Vert-label

Kies voor een duurzaam skigebied

Vind jij het ook belangrijk om een steentje bij te dragen? Dan doe je er goed aan voor je volgende wintersport te kiezen voor een van bovenstaande skigebieden of dorpen. En daar bij voorkeur met een elektrische auto of de trein naartoe te reizen. We hebben al voor je uitgezocht hoe je het makkelijkst met de trein op wintersport naar Frankrijk gaat. Zo help je mee om de uitstoot van broeikasgassen flink te verminderen en de opwarming van de aarde te vertragen. Laten we er samen voor zorgen dat ook onze kinderen nog kunnen genieten van wintersport!