-

Glutenvrije kaiserschmarrn; hét recept waar je naar op zoek was!

Kaiserschmarrn... een favoriet van heel veel wintersporters. Lekker in de zon op het terras bij een berghut en dan dat dampende pannetje vol heerlijke kaiserschmarrn op tafel. Kan je 't je voorstellen dat je die moet laten staan? Voor iedereen met een glutenintolerantie is dit helaas realiteit. De meeste Oostenrijkse berghutten hebben geen glutenvrije kaiserschmarrn op het menu. Zonde toch? Maar, niet getreurd! Glutenvrije kaiserschmarrn kun je namelijk prima zelf maken. En eigenlijk is dat helemaal niet moeilijk.

Ingrediënten glutenvrije kaiserschmarrn

Recept voor 1 portie. Verdubbel de ingrediënten voor meer porties.

  • 2 eieren
  • 50 gram glutenvrije bloem (bijvoorbeeld: Doves Farm Freee plain white flour)
  • 1/8 theelepel xanthaangom
  • 110ml melk
  • 35 gram suiker
  • Snufje zout
  • Boter om in te bakken
  • Poedersuiker om te bestrooien
  • Eventueel rozijnen naar smaak

Tekst gaat verder onder de afbeelding. Ingredienten glutenvrije kaiserschmarrn

© Samantha Brouwer

Bereiding glutenvrije kaiserschmarrn

  1. Doe de glutenvrije bloem met de xanthaangom en de melk in een kom en roer met een garde tot een glad beslag. De xanthaangom is een verdikkingsmiddel, die de functie van gluten in dit recept overneemt. Let op: sommige glutenvrije bloemsoorten bevatten al xanthaangom. Je hoeft dit dan niet extra toe te voegen.
  2. Splits de eieren. Roer de eierdooiers samen met een snufje zout door het beslag.
  3. Klop de eiwitten samen met de suiker op tot stijve pieken. Spatel daarna de opgeklopte eiwitten voorzichtig door het beslag.
  4. Verwarm een pan met boter of olie op medium temperatuur. Giet het beslag gelijkmatig in de pan. Bestrooi eventueel met rozijnen en laat het in z’n geheel bakken. Gebruik eventueel een deksel voor een snellere gelijkmatige garing.
  5. Als het deeg aan de onderkant gestold is, kun je de Kaiserschmarrn voorzichtig omdraaien. Bak de onderkant nog een paar minuten.
  6. Scheur of hak het geheel in hapklare stukjes en bestrooi met poedersuiker. Bak nog een minuut na, dan kan de suiker een beetje kristalliseren.
  7. Serveer het gerecht op een voorverwarmd bord en bestrooi met nog een beetje extra poedersuiker. Lekker met appelmoes!

Tekst gaat verder onder de afbeelding. Recept glutenvrije kaiserschmarrn

© Samantha Brouwer

Recept van Samantha Brouwer van tipsopreis.nl

Samantha Brouwer (33) is fervent wintersporter en sinds 2018 blogt zij - onder meer over wintersport - op haar eigen website Tips Op Reis. In 2022 kwam zij erachter dat zij een glutenintolerantie heeft, waarna zij helaas de Oostenrijkse kaiserschmarrn op het terras op de piste niet meer kon bestellen. Maar, nooit meer kaiserschmarrn, dat was geen optie! Samantha ontwikkelde haar eigen recept voor glutenvrije kaiserschmarrn en wilde die met ons delen. Bedankt, Samantha!

Ook zin in wintersport?

Vind de mooiste chalets en appartementen in Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië en boek direct online of neem contact op voor een vrijblijvend, persoonlijk advies van onze reisadviseurs. Tot snel!

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.