-

Met de trein op wintersport: alle info op een rij

Een groeiende groep wintersporters kiest ervoor om met de trein op wintersport te gaan. Een goed alternatief voor de auto of het vliegtuig. Een van de redenen is het toenemende bewustzijn van de eigen impact op het klimaat. En hoe die impact te verkleinen. Reizen met de trein is comfortabel, snel én beter voor het milieu.

Ben jij ook van plan om te gaan skiën met de trein? Het uitzoeken van zo'n treinreis kan nogal een werk zijn. In dit artikel nemen we je mee langs alle mogelijkheden. Welke trein moet je hebben voor je wintersport naar Oostenrijk of Frankrijk? Wat is het voordeel van de trein t.o.v. de auto? Is een trein écht zoveel beter voor het milieu? En waar koop je eigenlijk het beste je treinkaartjes? Je leest het hier.

Waar kun je met de trein op wintersport?

Het Europese treinnetwerk is groot en in principe kun je met de trein bijna overal komen. Veel wintersportgebieden zijn goed bereikbaar per trein. Maar, welke skigebieden liggen het dichtst bij een treinstation? Welke trein moet je nemen om daar te komen? En waar en wanneer koop je het beste de treintickets? Klik op het land van jouw voorkeur en lees alles over reizen met de trein.

Redenen om met de trein op wintersport te gaan

  • Niet aansluiten in eindeloze files richting de Alpen
  • Geen extra kosten voor tolwegen en vertraging bij tolpoortjes
  • Geen last van slechte weersomstandigheden (denk: sneeuwkettingen!)
  • Uitgeslapen aankomen op je wintersportbestemming
  • Even de benen strekken en naar de wc zonder tijdsverlies
  • Fijn voor kinderen om te kunnen lopen, spelletjes spelen en meer
  • Minder CO2-uitstoot en dus een duurzaam alternatief voor de auto

Is een trein echt zoveel beter voor het milieu?

Steeds meer mensen oriënteren zich op het reizen met de trein naar hun wintersportbestemming. De reden: het zou beter zijn voor het milieu. Maar, is dat ook echt zo? Het antwoord: jazeker! Volgens onderzoek, uitgevoerd door het Franse ANMSM (Association Nationale des Maires des Stations de Montagne - een vereninging van burgemeesters van bergresorts, waaronder Alpe d'Huez), wordt 57% van de uitstoot van een skivakantie veroorzaakt door de reis ernaartoe. Mariken Stolk, expert Duurzame Mobiliteit bij Milieu Centraal zegt daarover: "Wat veel mensen nog niet weten is dat de CO2-winst heel groot is, als je de trein pakt in plaats van de auto”.

Een dieseltrein stoot ongeveer 90 gram CO2 per kilometer uit, terwijl een auto (benzine of diesel) gemiddeld 140 gram CO2 per kilometer uitstoot (bron: Milieucentraal.nl). Treinen vervoeren meer mensen met minder energie per persoon en zijn daarom een stuk energie-efficiënter. Ga maar na hoeveel hoger de CO2-uitstoot is als al die treinreizigers de auto zouden nemen. Door met de trein te reizen, draag je op een relatief eenvoudige manier je steentje bij.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. Trein wintersport

Normale dienstregeling of een speciale wintersporttrein?

Wil je met de trein op wintersport, dan kun je twee dingen doen:

  1. een treinkaartje kopen voor de reguliere dienstregeling
  2. een treinkaartje kopen voor een speciale wintersporttrein

Het voordeel van een wintersporttrein is dat je niet - of minder vaak – hoeft over te stappen. Dat is met al je bagage wel zo lekker. Bovendien heb je naar Oostenrijk de keuze om ’s nachts te reizen. Zo maak je effectief gebruik van je reistijd én kom je uitgerust aan.

Waar koop ik treintickets voor mijn wintersportvakantie?

Wil je met de trein op wintersport, dan kom je meestal uit bij NS International. Hier koop je tickets voor de normale dienstregelingen, maar ook voor speciale wintersporttreinen. Zo kan je bij de NS treinkaartjes kopen voor de ÖBB Nightjet of de ICE International naar Oostenrijk. Maar je koopt er ook treintickets voor bijvoorbeeld de Eurostar Snow (voorheen Ski Thalys) naar Frankrijk.

Vind een accommodatie voor je wintersportvakantie

Als je weet waar je met de trein op wintersport naartoe wilt, dan rest alleen nog het boeken van een mooie accommodatie. Ontdek de mooiste chalets en appartementen in de Alpen en boek direct online. Vragen of een persoonlijk advies? Neem gerust contact op met een van onze reisadviseurs. We zitten klaar bij de telefoon en hanteren (binnen onze openingstijden) geen wachttijden aan de telefoon. Fijn toch? Tot spreeks!