-

Alles over het vignet 2020: vignetplicht in Oostenrijk gewijzigd!

Sinds 15 december 2019 is de vignetplicht in Oostenrijk gewijzigd. Bepaalde delen van tolwegen zijn nu vrijgesteld van tol. Deze nieuwe wet is tot stand gekomen vanwege de verkeershinder rondom de Oostenrijkse grensdorpen. Hoe zit het nu precies met het vignet? Wat zijn de kosten voor een vignet 2020 en de mogelijkheden? Wist je bijvoorbeeld dat er tegenwoordig ook een digitaal vignet is die verbonden is aan je kentekenplaat? In dit blog vertellen we je alles over en geven we enkele tips!

Grensdorpen overspoeld door toeristen

De reden dat deze nieuwe wet tot stand is gekomen, is dat de dorpen langs de grens, zowel in de zomer- als wintervakantie, overspoeld worden door toeristen. Dit zorgt voor dramatische verkeershinder in de dorpen, met urenlange files als gevolg. Hierdoor kunnen zelfs hulpdiensten soms niet meer ter plaatse komen. Met deze nieuwe regeling hopen de dorpen op verbetering.

De tolvrije trajecten Oostenrijk

Hieronder een overzicht van de trajecten die sinds eind december 2019 tolvrij zijn:
• A1 Westautobahn: tussen de grens bij Walserberg en knooppunt Salzburg Nord.
• A7 : tussen knooppunt Hafenstraße en knooppunt Urfahr bij Linz
• A12 Inntalautobahn: tussen de grens bij Kufstein en knooppunt Kufstein-Süd
• A14 Rheintal/Walgau-Autobahn:
• A26 Linzer Autobahn,

Vignet Oostenrijk: wat je nog meer moet weten

Voor toeristisch verkeer in Oostenrijk geldt vignetplicht. Dit betekent dat, als je op bepaalde snelwegen tijd, je een Autobahnvignet moet hebben voor motorvoertuigen toto 3500 kg. Je zou het vignet kunnen zien als een soort ‘tolsticker’. Deze zijn verkrijgbaar bij tankstations in de buurt van de snelweggrensovergangen of online. Oostenrijk kent drie soort vignetten met een geldigheidsduur variërend van tien dagen, twee maanden of een jaar.

Kosten autovignet Oostenrijk 2020:

- 10 dagen: € 9,40
- 2 maanden: € 27,40
- 1 jaar: € 91,10

Vignet Zwitserland: wat je nog meer moet weten

Ook in Zwitserland geldt vignetplicht. Deze zijn verkrijgbaar in de buurt van de snelweggrensovergangen of online. Wil je geen lange rij riskeren? Koop het vignet dan online. Wel zo handig! In Zwitserland kennen ze alleen het jaarvignet. Het vignet kost CHF 40,-. Het bedrag hieronder is omgerekend in euro’s met de toen huidige koers en kan dus iets afwijken.

Kosten autovignet Zwitserland 2020:

- 1 jaar: € 36,40

Blog: Alles over het vignet 2020: vignetplicht in Oostenrijk gewijzigd!-2

Digitaal vignet

Ja, je leest het goed! Sinds vorig jaar is er naast het zelfklevend vignet nu ook het digitale vignet. Deze zijn verkrijgbaar bij meerdere websites zoals bijvoorbeeld op de website van vignetoostenrijk.nl. Het digitale vignet is verbonden aan de kentekenplaat van je auto. Super handig toch? Geen getob bij terugkomst met je emmertje sop en krabber om die klevende sticker te verwijderen. Maar let op! Houd er rekening mee dat het vignet pas na achttien dagen geldig is. De reden hiervoor is dat klanten volgens de Europese richtlijn voor consumentenbescherming 14 dagen herroepingsplicht hebben. En dan worden er nog een aantal dagen gerekend voor een verzending per post. Dus wil je last minute een vignet scoren? Dan is digitaal helaas geen optie!

Tips vignet 2019/2020:

1. Zorg dat je ruim van tevoren een vignet aangeschaft dan verklein je de kans om een boete te riskeren. Deze boetes zijn namelijk niet zo laag als de verkeersboetes in Duitsland. Een boete kost in Oostenrijk al snel €240,-. Zonde van je zuurverdiende centjes dus.
2. Als je het vignet aan de grens aanschaft kun je op meerdere wijze betalen. Zo kun je contant, met pin of met creditcard betalen.
3. Wil je na gebruik het vignet gemakkelijk van je autoruit verwijderen? Wrijf de klevende sticker dan eerst over je spijkerbroek heen.

Voor meer specifieke informatie verwijzen we je door naar de website van de ANWB.

Alvast een hele goede reis naar je wintersportbestemming gewenst!

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.