
Hét recept voor een Zwitserse kaasfondue!
Wie op wintersport is geweest, heeft vast wel eens ook genoten van zo’n heerlijk smeuïge kaasfondue. Heerlijk toch, om na een dagje skiën met z’n allen rondom een rijk gevulde fonduepan te duiken en verschillende lekkernijen in de gesmolten kaas te dopen. Het is gezellig, simpel én je kunt er eindeloos mee variëren. Krijg jij tijdens je skivakantie in de bergen ook geen genoeg van deze lekkere traktatie uit de Alpenlanden en wil jij dit thuis ook wel eens maken? Probeer dan eens dit overheerlijke, klassiek Zwitserse recept!
Ingrediënten klassieke kaasfondue (voor 4 tot 6 personen):
- 1 grote teen knoflook
- 350 g Gruyère, in blokjes of grof geraspt
- 350 g Emmentaler, in blokjes of grof geraspt
- 300 ml droge witte wijn
- 1,5 el maïzena
- scheutje Kirsch
- snufje peper, zout en nootmuskaat
Bereiding klassieke kaasfondue:
- 1. Haal de kaas uit de koelkast en het op kamertemperatuur komen. Halveer de knoflookteen en wrijf de pan ermee in. Voeg de witte wijn toe en breng op middelhoog vuur tot aan het kookpunt maar laat de wijn niet koken.
- 2. Draai het vuur laag en voeg al roerend de kaas toe. Blijf roeren totdat de kaas gesmolten is. Los de maïzena op in een scheutje water en voeg dit aan de pan toe.
- 3. Voeg de Kirsch toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Serveer de kaasfondue met stokbrood en licht gekookte broccoli, gebakken champignons, paprika en/of komkommer. Ook lekker met ham, salami of kipfilet. Wijntip: Grüner Veltliner.
Variatietip: gebruik een andere combinatie van kazen zoals de Franse camembert met comté of Beaufort of een Italiaanse Parmezaanse kaas met mozzarella.