Liveblog - -

Oostenrijk gaat bevolking massaal testen op corona

Oostenrijk opent een nieuw hoofdstuk in de strijd tegen het coronavirus en gaat de gehele Oostenrijkse bevolking massaal testen. In het weekend van 5 en 6 december zal deze enorme operatie beginnen. De tests zijn op vrijwillige basis maar desondanks verwacht men een goede opkomst. Met de strenge lockdown en de massatests zet Oostenrijk alles op alles om de skigebieden zo snel mogelijk te kunnen openen. 
 

Volgorde COVID-19 tests Oostenrijk

In het eerste weekend van november, na de strenge lockdown, zullen als eerste alle leraren en begeleiders in de kleuteropvang worden getest. Dit gaat om zo’n 200.000 mensen. Maandag en dinsdag volgen 40.000 politieagenten. De planning is om nog voor de kerst de gehele Oostenrijkse bevolking op te roepen. Ondanks dat de testen op vrijwillige basis worden afgenomen, gaat men uit van een hoge opkomst.
De bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP), zegt het volgende over het testen: ‘‘een test duurt maar een paar minuten voor en kan voorkomen dat het hele land een paar weken op slot moet’’.

De bevolking wordt dan ook vriendelijk verzocht om deze enorme operatie te steunen. Bij dit grote project zullen, het Ministerie van Volksgezondheid, strijdkrachten, medisch personeel, gezondheidsautoriteiten, defensie, gemeenten, politie, brandweer en vrijwilligers samenwerken en de handen ineenslaan tegen het coronavirus.

Massatesten het ‘nieuwe’ middel om lockdowns te voorkomen?

Of het massatesten daadwerkelijk het nieuwe middel is om een lockdown te voorkomen is de vraag, er zitten behoorlijk wat haken en ogen aan. Toch zien sommige Oostenrijkse leiders het als een kans om de weg terug te vinden naar ‘het normaal’; de tijd voor de vaccinatie. Het geeft in ieder geval hoop. Slowakije heeft de zogenoemde ‘massatests’ al eerder ingezet en volgens de Slowaakse overheid is een exponentiele groei hiermee voorkomen. En ook in Noord-Italië is een massatest uitgevoerd met als resultaat dat er veel nieuwe besmettingen aan het daglicht zijn gekomen.

Skiseizoen 2020/2021?!

Al is het spannend wat de ontwikkelingen zullen zijn voor de komende periode, het hoeft nog geen reden te zijn om de wintersport al af te schrijven. Wist je bijvoorbeeld dat je in sommige skigebieden tot einde voorjaar kunt skiën? In Zell am See – Kaprun kun je door de sneeuwzekere gletsjer vaak nog tot eind mei skiën. Ook afgelopen zomer was het lang onduidelijk of we op vakantie konden naar het buitenland. Uiteindelijk bleek dit voor de meeste landen toch mogelijk te zijn.

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.